Tuzla se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, na obroncima planine Majevice, na prosječnoj nadmorskoj visini od 239 metara.

Povoljan geografski položaj omogućava Tuzli dobru povezanost s ostalim regionima u Bosni i Hercegovini, kao i sa susjednim državama te gotovo podjednako s regionima jugoistočne, centralne i zapadne Evrope.

Tuzla je jedno od najstarijih naselja u Evropi sa kontinuitetom življenja. U području današnjeg centra grada pronađeno je najstarije sojeničko naselje u Evropi koje datira iz neolita (mlađe kameno doba), za razliku od ostalih pronađenih sojeničkih naselja u Evropi koja datiraju iz gvozdenog doba. Također, ovdje je pronađen i veliki broj predmeta iz doba neolita, a među njima posebno mjesto zauzimaju posude za isoljavanje, tj. posude za proizvodnju soli iz slane vode.

Ovi arheološki pronalasci potvrđuju da su još neolitski stanovnici na ovom području eksploatirali slane izvore i dokaz su da je to naselje bilo početak kontinuiteta življenja na prostoru današnjeg grada kroz sve historijske periode – od neolita do danas.

Grad Tuzla kontinuirano radi na poboljšanju kvaliteta života svojih građana te razvoju turističke ponude za posjetioce i turiste.

U Okviru

#ReLoaD

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu finansira Evropska unija, a implementira UNDP

Udruženje za razvoj

U saradnji sa JKP Pannonica doo Tuzla