Kompleks slanih jezera „Pannonica“ smješten je u samom centru grada Tuzle, Bosna i Hercegovina. Slana jezera predstavljaju vještačku akumulaciju vode unutar školjki koje su izgrađene od kombinacije geosintetičkih i prirodnih materijala, a u toku ljetne sezone pune se čistom, ljekovitom, slanom vodom po kojoj je grad od ranije poznat i koja je korištena, i još uvijek se koristi u poznatim tuzlanskim banjskim lječilištima.

Prva faza razvoja kompleksa „Pannonica“ okončana je izgradnjom prvog, velikog jezera u julu 2003. godine. Potom je uslijedila izgradnja Arheološkog parka – Neolitskog sojeničkog naselja sa muzejskom postavkom 2006. godine. 2008. izgrađeno je drugo slano jezero te turistička atrakcija – Slani slapovi. Treća etapa razvoja je okončana otvaranjem trećeg slanog jezera 2012. godine.

  1. godine, Gradu Tuzla i kompleksu slanih jezera dodijeljena je druga nagrada UNWTO ULYSSES AWARDkao najviše priznanje Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija za inovacije u javnim politikama i upravljanju, za projekat „Valorizacija prirodnog naslijeđa – Panonska slana jezera u Tuzli“ i inovacije u oblasti turizma.
  2. godine, Grad Tuzla i kompleks Pannonica dobitnici su Međunarodne turističke nagrade ZLATNI INTERSTAS 2013za izuzetan doprinos razvoju turizma grada Tuzle i značajan doprinos razvoja turizma u BiH.

Posebna turistička atrakcija u sklopu kompleksa „Pannonica“ je Arheološki park – Neolitsko sojeničko naselje, koji predstavlja repliku sojeničkog neolitskog naselja sa devet nastambi. Ideja za izgradnju  Arheološkog parka u Tuzli nastala je na temelju arheološki posebno zanimljivog i za ove prostore jedinstvenog lokaliteta sojeničkog naselja iz doba neolita čiji ostaci su pronađeni u historijskoj jezgri grada Tuzle 1955. godine. Lokalitet nije samo jedinstven po svom načinu gradnje i izgledu naselja, već i po do sada otkrivenoj najstarijoj proizvodnji soli i eksploataciji slanice u Evropi.

Arheološki park-Neolitsko sojeničko naselje je svojevrsna muzejska postavka na otvorenom i svojim sadržajem posjetiocima prikazuje način života ljudi u neolitskom dobu, od načina gradnje stambenih i pomoćnih objekata do izrade keramičkog posuđa, kamenog i kremenog oruđa, odnosno predstavlja materijalni i društveni život tog doba.

Kompleksom slanih jezera u Tuzli upravlja Javno komunalno preduzeće ”Pannonica” d.o.o. Tuzla.

U Okviru

#ReLoaD

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu finansira Evropska unija, a implementira UNDP

Udruženje za razvoj

U saradnji sa JKP Pannonica doo Tuzla