Sredstvima EU kroz projekat prekogranične saradnje sa grad Užice, obnavlja se Arhološki park sojeničko-neolitsko naselje

Unikatno sojeničko neolitsko naselje u Tuzli zasijat će novim sjajem, s obzirom na to da je u toku rekonstrukcija arheološkog parka. Riječ je o projektu vrijednosti skoro 400.000 konvertibilnih maraka koji će građanima ponuditi i neke nove sadržaje, a trebao bi biti okončan na jesen ove godine.

Arheološki park sa sojeničkim neolitskim naseljem smješten je u kompleksu Panonskih jezera u Tuzli i u svom izdanju najveći je na prostoru jugoistočne Evrope. Za posjetitelje je otvoren 2006. godine, a predstavlja rekonstrukciju načina života kakav je egzistirao na području Tuzle prije više od sedam hiljada godina.

Jedinstveno arheološko naselje bazirano je na otkrivenim predmetima iz perioda neolita, a njegovo vrijeme nastanka potvrđeno je od Arheološkog instituta u Beču upotrebom C4 metode.

Između ostalog, krase ga sojenice, odnosno kuće na drvenim stubovima, podignute na jezerima, obalama, rijekama ili močvarnim i vodoplovnim terenima. Tuzlansko sojeničko naselje podignuto je na močvarnom terenu nastalom od izvora vode, a svoje još posebnije izdanje dočekat će u drugoj polovini ove godine.

Park u Srbiji po uzoru na Tuzlu

Kada je riječ o rekonstrukciji Arheološkog parka, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović u razgovoru za Klix.ba je kazao da se ona odvija u sklopu projekta pod nazivom “Novi život neolitskog naslijeđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja – NeoLIFE”, koji je finansiran sredstvima Evropske unije iz IPA Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Srbija.

“Do tih sredstava smo došli našom praksom da tragamo za dodatnim sredstvima finansiranja i da stvaramo projektna partnerstva kako bismo namakli novac Evropske unije za podršku našim projektima. U tome smo jedna od najuspješnijih lokalnih zajednica u BiH. Našu dobru praksu su prepoznali i partneri iz Užica koji su po uzoru na naš Arheološki park osmislili izgradnju sličnog parka na lokalitetu Staparske banje u Užicu, a Evropska unija je podržala ovo prekogranično partnerstvo izdvajanjem sredstava iz IPA fonda”, kazao je Imamović za Klix.ba.

Kada je riječ o rekonstrukciji koja je u punom jeku, Imamović nam je rekao da ona podrazumijeva radove na zamjeni nosive strukture, platforme, kućica, krovišta, kao i zamjenu dijela unutrašnje postavke.

Također, prema njegovim riječima, projektom se radi i na instalaciji audio-vizuelne opreme i rasvjete, ambijentalno/hortikulturnog uređenja argheološkog parka, zatim gradnji oglednog arheološkog nalazišta za djecu, izradi različitih figura koje se nalaze u sojenicama i oko njih, nabavci opreme, unapređenju geološke postavke, koja je kao i arheološki park u sklopu kompleksa Panonskih jezera.

Predviđena i izrada turističkih publikacija, animiranog filma te u konačnici razmjena posjeta djece iz škola Tuzle i Užica, uz obuku turističkih vodiča.

Rad uz mjere zaštite

Za sanaciju Arheološkog parka i ostale aktivnosti koje su vezane za njega Tuzla je od Evropske unije dobila okvirno 195.000 eura.

“Sanacija Arheološkog parka je počela u oktobru 2019. kada smo sklopili ugovor o izvođenju radova s jednom malom građevinskom firmom iz Tuzle, čiji radnici i u vrijeme COVID-19 krize imaju osiguran posao i vrijedno rade na rekonstrukciji, uz poduzimanje svih mjera zaštite. Važno je u ovom vremenu da radnici te male građevinske firme sačuvaju svoja radna mjesta. Ove godine, inače, stvaramo uvjete za što aktivniju gradnju jer je za gradnju jednog objekta vezano više malih i srednjih preduzeća, što znači više zaposlenih”, istakao je Imamović.

Realizacija svih segmenata ovog projekta planirana je u ljeto ove godine, ali je prema Imamovićevim riječima, za očekivati da će ovaj, kao i svi drugi projekti ugovoreni kroz ovaj program Evropske unije, biti prolongirani do jeseni, kako bi se mogle izvesti i aktivnosti koje podrazumijevaju okupljanje većeg broja ljudi.

Hvala klix.ba na podršci !!!

* Preuzeto sa zahvalnošću od www.klix.ba

U Okviru

#ReLoaD

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu finansira Evropska unija, a implementira UNDP

Udruženje za razvoj

U saradnji sa JKP Pannonica doo Tuzla