Obnovljen Arheološki park ”Neolitsko sojeničko naselje” u sklopu Panonike

U Tuzli je izvršena rekonstrukcija postojećeg Arheološkog parka ”Neolitsko sojeničko naselje” u sklopu Panonskih jezera. U okviru projekta NeoLIFE implementiran je i novi sadržaj za najmlađe posjetioce odnosno arheološko nalazište koje će imati edukativno-zabavni karakter. Također, obnovljen je i Geološki muzej, a vrijednost projekta NeoLIFE je 600 hiljada eura.

”Ukupna vrijednost projekta je oko 600 hiljada eura za obje zemlje, 450 hiljada je grant EU, a ostala sredstva su od sufinansrianja partnera. Projekat se završava 31.12.2020. godine, partneri su Grad Tuzla, Grad Užice, Srednja umjetnička škola Užice i Opština Milići. Projekat je počeo 1.1.2019. i sada se završava,”objašnjava Svjetlana Kakeš, šefica Službe za poslove gradonačelnika, dok Muhamed Smajlefendić, iz JKP Pannonica Tuzla dodaje:

”Poslije 14 godina od kako je izgrađeno Neolitsko sojeničko naselje došlo je na red da se obnovi. Zahvaljujemo EU i Gradu Tuzla koji su podržali i implementirali ovaj projekat. Uspjeli smo obnoviti arheološki par i sa postavkom koja će se nalaziti u sojenicama. Obogaćen je park, obzirom da postaje dodatni sadržaji za djecu pa ćemo moći bolje pokazati kako je to bilo u tom periodu, djeca će moći aktivno učestvovati u arheološkom nalazištu.”

Tekst sa zahvalnošću preuzet od RTV Slon Tuzla, a cijeli članak sa slikama možete pogledati na sljedećem linku: https://cutt.ly/Ljf0FPZ

 

U Okviru

#ReLoaD

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu finansira Evropska unija, a implementira UNDP

Udruženje za razvoj

U saradnji sa JKP Pannonica doo Tuzla