Arheološki park neolitsko-sojeničko naselje

Vinčanska kultura na području sjeveroistočne Bosne je poznavala upotrebu bakra čiji su ostaci pronađeni u Gornjoj Tuzli i Tuzli, ali porijeklo sirovine nije utvrđeno (G.A., 1988a: 149.).

Kako se može zapaziti, većina navedenih poslova i zanimanja je vezana uz pribavljanje hrane. Ishrana neolitskih ljudi se sastojala iz namirnica biljnog i životinjskog porijekla. Prema ostacima biljne hrane (nalazi iz Tuzle), poznato je da je uzgajana pšenica, proso, ječam (Puš, 1957: 87.). Korišteno je meso pripitomljenih goveda, ovaca, koza, svinja, dok od divljih životinja na prvom mjestu je srna i jelen, zatim divlji vepar. Na koji način je pripremana biljna hrana nije poznato, ali je sasvim sigurno da je vršeno prerađivanje žitarica, što pokazuju nalazi ručnih mlinova i avana (Tuzla). Kao dodatak ishrani koristili su so.

U Okviru

#ReLoaD

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu finansira Evropska unija, a implementira UNDP

Udruženje za razvoj

U saradnji sa JKP Pannonica doo Tuzla