Snimanje kratkog dokumentarnog filma

UG „Perspektiva plus“ i „Mebius Film“ iz Sarajeva u suradnji sa UNESCO realiziraju produkciju i promociju devet dokumentarnih filmova o kulturnoj baštini u općinama: Travnik, Vitez, Busovača, Usora, Doboj Istok, Tešanj, Tuzla, Bijeljina, Brčko.

Tako su četvrtak 20. juna vršili snimanje kratkog dokumentarnog filma o Arheološkom parku Neolitsko-sojeničko naselje. VD direktorica Muzeja Istočne Bosne Nataša Perić srednjoškolcima iz Tuzle i Bijeljine govorila je o arheološkom parku, nastambama, predmetima i svemu onome što zanima mlade ljude o ovom nalazištu.

Mladi u BiH nedovoljno poznaju kulturnu baštinu zemlje koja je snažna poveznica svih naroda koji stoljećima naseljavaju njen prostor. Poznavanje kulture „drugačijeg“  igra značajnu ulogu u prevazilaženju predrasuda i predstavlja važan faktor u postizanju društvene kohezije, a poticanje interesa za druge kulture predstavlja prvi korak ka izgradnji mira i međukulturalnog razumijevanja.

Projekat „Čuvari budućnosti“ se realizuje unutar općeg okvira zajedničkog projekta “Dijalog za budućnost: promocija društvene kohezije i raznolikosti u BiH”, finansiranog iz Fonda UN-a za izgradnju mira, te razvijenog na osnovu zajedničke inicijative Predsjedništva BiH i generalnog sekretara UN-a kao odgovora na potrebu stvaranja prostora za dijalog i promociju suživota u BiH.

Projekat zajednički realizuju UNDP,  UNICEF I UNESCO.

U Okviru

#ReLoaD

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu finansira Evropska unija, a implementira UNDP

Udruženje za razvoj

U saradnji sa JKP Pannonica doo Tuzla